Reptéri transzfer a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtérről: 2 fő esetén – 200 RON/fő | 2 és 4 fő között – 120 RON/fő | 4 és 8 fő között – 100 RON /fő|

Felfedezés

Látványosságok a közelben

1. TERMÉSZETI LÁTVÁNYOSSÁGOK

 • Vargyas-szoros
A Vargyas-szoros természetvédelmi terület kétségkívül Erdély egyik leglátványosabb szurdokvölgye. A sziklaszorosban összesen 125 barlangot tartanak számon, amelyekből a völgy leghosszabb, 1527 méteres vájata, az Almási barlang (más nevén Orbán Balázs barlang), továbbá a Lócsűr, a Kőcsűr és a Tatárlik is látogatható. A vidék állat- és növényvilága rendkívül gazdag, összesen 19 különböző denevérfajnak ad otthont, illetve számtalan különleges és ritka, értékes növény élőhelyeként is számon tarthatjuk. Mindezeken túl innen közelíthető meg a Máltető is, ahonnan páratlan kilátás nyúlik a Vargyas-völgyére.
 • Békási szoros
A Békási-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Parkhoz tartozó tektonikus eredetű szurdokvölgy, amely Piatra Neamț megyétől 28 km-re található. 1971-ben védett területté nyilvánították, úgy is szokták emlegetni, mint a hegymászók paradicsoma, mivel sziklafalai leginkább függőlegesek és helyenként elérik, akár a 200-300 méter magasságot is. Az egész völgyben egyetlen sziklatorony uralkodik, az Oltárkő, melynek csúcsához, talán a legkáprázatosabb sziklamászó útvonalak vezetnek. Ha szereted a kalandot, akkor mindenképp érdemes ellátogatni ide.
 • Jézus szíve kilátó
Bogárfalva, Farkaslaka és Székelyszentlélek határában helyezkedik el Kelet-Európa legmagasabb Jézus Krisztust ábrázoló szobra. A 22 méteres alkotás rozsdamentes acélból készült, egy 2 méteres betontalapzaton áll, lévén pedig, hogy a szobornak otthont adó Gordon-tető 958 méteres magasságban helyezkedik el, ezért a szobor kilátóként is tökéletesen funkcionál – az építmény fejrészébe egy csigalépcső vezet fel.
 • Parajdi sóbánya
Vargyastól körülbelül másfél órányi autózás után érkezhetünk meg Hargita megye egyik legkedveltebb turisztikai célállomására, Parajdra. Itt lelhető fel Európa egyik legnagyobb sótartaléka, ezért a tájegység a „Sóvidék” nevet kapta. A sótelep, az itt működött bányának köszönhetően évszázadokon át stabil munkalehetőséget biztosított az embereknek, mára pedig egy igazi turista látványossággá vált. Évente több ezren fordulnak meg a sóbányában, ahova busszal szállítják le a turistákat egy másfél km hosszú útszakaszon. A bánya legmélyén több szórakozási lehetőséget is biztosítanak, nem utolsó sorban gyógyászati szempontból is kiváló helyszínnek minősül. Érdemes évente 1-2 alkalommal kúra szerűen, napi 3-4 órát a bányában tartózkodni.
 • Bodvaji kohó
Az 1848-49-es szabadságharc idején Gábor Áron, Bodvajban öntötte az önvédelemre szolgáló ágyúit. Vasérc tartalmának köszönhetően a 18. század után igazi iparteleppé nőtte ki magát, amely végül 1954-ben szűnt meg. A hámort 2006-ban felújították. A kohó közelében fogyasztásra alkalmas, nagy hozamú és kiváló minőségű borvízforrások találhatóak, ugyanakkor a vashámortól körülbelül kilóméternyi távolságra található egy fával kirakott parányi fürdőmedence, amely egykor állítólag Benedek Elek apó feredéje volt.

2. TAVAK

 • Gyilkos-tó
A Gyilkos-tó Erdély egyik legkiemelkedőbb látványossága, mondhatni, egy igazi természeti ritkaság. A 8 km hosszú tó az 1800-as évek elején keletkezett, egy közeli hegyről lezúduló törmelék következtében. Az ehhez fűződő monda szerint, Eszter segítséget kért a hegyektől, hogy elmenekülhessen az őt üldöző zsivány elől. Fohászára válasz gyanánt hatalmas földindulás és zápor kerekedett, a lezúduló törmelék pedig a lányt is maga alá temette, ő is odaveszett. Így jött létre a Gyilkos-tó. Kiváló hely, máig a turisták egyik kedvence, ahol csónakázni, túrázni, és biciklizni is lehetőség adódik.
 • Szent Anna-tó
A Szent Anna-tó Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterének alján képződött, a Hargita-hegység vulkanikus vonulata utolsó, legdélibb tömbjének, a Csomád-hegység két iker kráterének egyikében. Pontosan ezért legtöbbször krátertóként emlegetik, önmagában is kuriózumnak számít. Lévén ugyanakkor, hogy valódi természeti csodáról van szó, igazán pazar látványt nyújt: a tavat körülölelő fenyvesekkel – főként alkonyatkor, csónakázás közben, amikor beszűrődik a napfény és megragyogtatja a tó felszínét –, igazi mesebeli világot idéz. Ha egy kis romantikára vágynál, ez egy remek, kitűnő választás lehet.
 • Szovátai medve-tó
Ha szereted a gyógytavakat, akkor irány Maros megye! A szovátai Medve-tó 1875-ben keletkezett, nevét pedig a kiterített medvebőrhöz hasonló alakjáról kapta. Enyhén sós vize sokak szerint többek közt a meddőség gyógyítására, a reumatikus és a gyulladásos betegségek kezelésére is alkalmas. Mindezen túl üdülési helyszínként is tökéletes választás lehet azoknak, akik a családdal közösen, pihentető környezetben szeretnének kikapcsolódni.

3. KÉZMŰVES MUNKÁK

 • Motolla Kézműves Ház – Szőnyegszövő Műhely

 

Csog Jolán hagyományos népi mester több évtizede foglalkozik textíliákkal, legyen szó szőnyegszövésről vagy akár a népviseletek és a lakást díszítő szőttesek készítéséről. Munkái megtekinthetőek az erdőfülei Motolla Kézműves Házban, előzetes egyeztetés alapján.

Telefon: 0040 742 995 818

 • Dávid Alpár népviselet-készítő

 

Dávid Alpár népviselet-készítő mester 2004-ig rendelt szabóság keretében dolgozott, majd ezt követően a 18. századi díszmagyarok és a népi ruhadarabok készítésére váltott. Az általa készített ruházatokhoz szigorúan minőségi, természetes és hagyományos alapanyagokat használ, mellőzi a műszálas textíliák alkalmazását. „Fontos számomra, hogy a megrendelők megelégedve távozzanak a műhelyemből, és minden egyes ruhadarab úgy készüljön el, ahogyan azt a régi emberek megálmodták. Ha díszmagyarról van szó, akkor a lehető legalaposabban követem annak elkészítési szabályait. Figyelek a pontosságra, a szabásra, a zsinór kiválasztására és a korhűségre is.” – valja a mesterember.

Telefon: 0040 752 112 126   /   0040 742 234 474 
E-mail:
davidalpar71@gmail.com

 

 • Nagy György kovácsműhelye

 

Az olaszteleki Nagy György műhelyében számos olyan szemet gyönyörködtető kovácsoltvas alkotás készül, mint például az életnagyságú kapuk, a különböző dísztárgyak és az elegáns lámpák sora. A népi iparművész szüleitől tanulta el a mesterséget, különösen nagy hangsúlyt fektetve a hagyományos díszítőelemek alkalmazására. Munkái Olaszteleken tekinthetőek meg, előzetes időpont-egyeztetés szerint.

Telefon: 0040 727 859 559

 • A vargyasi bútorfestő és fafaragó Sütő család

 

A vargyasi népi bútorfestés olyan reprezentatív hagyománynak számít, amelyet a 20. század második felétől intézményes keretek között kezdtek tanítani, majd később olyan örökséggé vált, amelyet ma a vargyasi identitás egyik szimbólumaként azonosítanak – nem csak a községben, hanem szerte a nagyvilágon. Jelenleg a 16. nemzedék viszi tovább az elődöktől örökölt családi mesterséget. A Sütő portán István és édesapja, Gábor bemutatása révén megtekintheted a régies bútorokkal és eszközökkel berendezett szép szobát, továbbá megtudhatod, hogyan is készül el egy népi bútor az asztalos munkától kezdve egészen a díszítésig.

Telefon: 0040 732 115 387

4. KASTÉLYOK

 • A vargyasi Daniel-kastély

Vargyas egyik nevezetessége és kihagyhatatlan látványossága az impozáns Daniel-kastély, amely több időben, eltérő stílusok szerint épült fel. Először hivatalos iratokban 1580-ban említik, mint vargyasi Daniel-kastély. A 20. század közepéig a Daniel család tulajdonát képezi, majd az 1949-es államosítást követően, ez az épület is az állami gazdaságé lesz, a családot pedig kényszerlakhelyre költöztetik. Az ezt követő évek mepróbáltatásai szörnyű állapotba sodorják az építményt, amelyet végül 1980 és 1984 között restaurálnak. A kastély jelenleg az Esztergomi Önkormányzat tulajdonában van, naponta 9:00-16:00 között látogatható.

Telefon: 0040 741 090 737 (Román Attila).

5. MÚZEUMOK

 • Erdővidék Múzeuma, Barót

Erdővidék első múzeumát 1979-ben Kászoni Gáspár (1896-1989) helytörténész hozta létre Baróti Tájmúzeum néven. Itt található az a világszenzációnak számító masztodoncsontváz, amelyre 2008 nyarán leltek rá Felsőrákoson. A 3,5 – 4 millió évesre becsült őselefánt szinte teljes csontváza jelenleg a megtalálás helyzetében, fekve tekinthető meg a múzeumban. Izgalmas háttérinfó, hogy a világon ebből a fajból eddig csak két-három maradványt találtak, és egyik sem ennyire teljes, mint az erdővidéki példány.

Telefon: 0040 367 108 497