Transfer de la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav Până la 2 persoane – 200 RON/persoana| Între 2 și 4 persoane – 120 RON/persoana| Între 4 și 8 persoane – 100 RON/persoana|

Descoperire

Atracții în apropiere

1. ATRACȚII NATURALE

  • Cheile Vârghișului
Rezervația naturală Cheile Vârghișului este, fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase văi cu chei din Transilvania. În defileul de stânci se găsesc în total 125 de peșteri, din care se poate vizita cea mai lungă cavernă a văii, cu o lungime de 1527 de metri, peștera Almási (cunoscută și ca peștera Orbán Balázs), respectiv peșterile Lócsűr, Kőcsűr, precum și Tatárlik. Fauna și flora regiunii sunt extrem de bogate, găzduind un total de 19 specii diferite de liliac, iar regiunea poate fi considerată, de asemenea, habitatul a numeroase plante deosebite și rare, valoroase. Pe lângă toate acestea, tot de aici se poate urca pe Máltető, unde vă puteți bucura de o vedere fără pereche a văii Vârghișului.
  • Cheile Bicazului
Cheile Bicazului sunt un defileu de origine tectonică, care aparține de Parcul Național Munții Hășmaș, și se găsesc la 28 de km de județul Piatra Neamț. Au fost declarate arie protejată în anul 1971, fiind adesea amintită și ca paradisul alpiniștilor, deoarece pereții lor de stâncă sunt în mare parte verticali, ajungând la o înălțime de până la 200-300 de metri pe alocuri. Se înalță un singur turn de stâncă în întreaga vale, Piatra Altarului, la al cărei vârf duc poate cele mai spectaculoase trasee de alpinism. Dacă îți place aventura, cu siguranță trebuie să vizitezi acest loc.
  • Observatorul Inima lui Isus
La granița dintre Bulgăreni, Lupeni și Bisericani se găsește cea mai înaltă statuie a lui Isus Cristos din Europa de Est. Creația de 22 de metri este realizată din oțel inoxidabil, pe o bază de beton de 2 metri, iar, având în vedere că vârful Gordon, pe care se găsește statuia, se află la o înălțime de 958 de metri, statuia funcționează perfect și ca observator – o scară în spirală duce în partea de sus a construcției.
  • Salina Praid
La aproximativ o oră și jumătate de mers cu mașina de Vârghiș putem ajunge într-una din cele mai populare destinații turistice din județul Harghita, în Praid. Aici se găsește una dintre cele mai mari rezerve de sare din Europa, motiv pentru care această zonă este numită Ținutul sării”. Datorită minei care a funcționat aici, ținutul a oferit un loc de muncă stabil oamenilor timp de mai multe secole, iar acum a devenit o adevărată atracție turistică. Mii de oameni vizitează salina în fiecare an, unde turiștii sunt transportați cu autobuzul pe o secțiune de drum de un kilometru și jumătate. În adâncurile minei există mai multe oportunități de divertisment, iar nu în ultimul rând, este considerată o locație excelentă din punct de vedere terapeutic. Este indicat să vă aflați în mină câte 3-4 ore pe zi, de 1-2 ori pe an, în regim de cură.
  • Furnalul Bodvaj
În timpul războiului de independență din 1848-49, Gábor Áron și-a turnat în Bodvaj tunurile folosite pentru apărare. Mulțumită rezervelor de minereu de fier, după secolul al XVIII-lea s-a dezvoltat într-o adevărată uzină industrială, care a fost desființată, în cele din urmă, în 1954. Forja a fost renovată în 2006. În vecinătatea forjei se găsesc numeroase izvoare de apă minerală bună pentru consum, cu debit mare și de o calitate excelentă, iar la o distanță de aproximativ un kilometru de forja de fier se află un mic bazin căptușit cu lemn, despre care se spune că a fost cândva baia moșului Benedek Elek.

2.LACURI

  • Lacul Roșu
Lacul Roșu este una dintre cele mai deosebite obiective din Transilvania, se poate spune că este o adevărată raritate a naturii. Lacul are o lungime de 8 km și s-a format la începutul anilor 1800, în urma grohotișului prăbușit de pe un munte apropiat. Potrivit legendei asociate, Eszter a cerut ajutor munților pentru a scăpa de tâlharul care o urmărea. Ca răspuns la rugăciunea sa, pe loc s-a pornit un mare cutremur și o mare ploaie, iar grohotișul căzut a îngropat-o și pe fată, care a pierit, de asemenea. Așa s-a format Lacul Roșu. Este un loc remarcabil, până în prezent unul dintre preferatele turiștilor, unde poți merge cu barca, poți face drumeții și unde poți merge cu bicicleta.
  • Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana s-a format în singurul crater vulcanic rămas întreg din Europa Centrală și de Est, într-unul din cele două cratere gemene ale ultimului, celei mai sudice grupări de munți din lanțul vulcanic al Munților Harghita, în Munții Ciomad. Tocmai de aceea este adesea numit lac de crater, fiind o adevărată curiozitate în sine. Totodată, dat fiind faptul că este vorba despre o adevărată minune naturală, oferă o priveliște cu adevărat fastuoasă: lacul înconjurat de brădet evocă o lume cu adevărat de basm – în special la amurg, în timp ce mergi cu barca, când se infiltrează lumina soarelui și face ca suprafața lacului să strălucească. Dacă dorești un pic de romantism, poate fi o alegere excelentă, deosebită.
  • Lacul Ursu din Sovata
Dacă îți plac lacurile cu proprietăți curative, județul Mureș te așteaptă! Lacul Ursu din Sovata s-a format în 1875 și și-a primit denumirea după forma sa, care seamănă cu o piele de urs întinsă. Apa sa ușor sărată este considerată de mulți ca fiind utilă în tratarea infertilității, precum și în tratamentul afecțiunilor reumatice și inflamatorii. Pe lângă toate acestea, poate fi o alegere perfectă ca destinație de vacanță și pentru cei care doresc să se recreeze împreună cu familia lor, într-un mediu relaxant.

3. LUCRĂRI ARTIZANALE

  • Casa Meșteșugărească Motolla – Atelier de țesut covoare

Csog Jolán, meșter popular tradițional, se ocupă cu textile de mai multe decenii, fie că este vorba de țesut de covoare sau chiar de confecționarea costumelor populare și a țesăturilor care decorează locuințele. Lucrările sale pot fi vizionate în Casa Meșteșugărească Motolla din Filia, cu programare prealabilă.

Telefon: 0040 742 995 818

  • Dávid Alpár, meșter în confecționarea costumelor populare

Până în 2004, Dávid Alpár, meșter în confecționarea costumelor populare, a lucrat într-un atelier de croitorie, după care a trecut la confecționarea pieselor vestimentare ceremoniale maghiare din secolul al XVIII-lea și a obiectelor vestimentare populare. Pentru veșmintele pe care le confecționează folosește strict materiale de bază de înaltă calitate, naturale și tradiționale, și evită folosirea textilelor realizate din fibre sintetice. „Pentru mine este important ca clienții mei să îmi părăsească atelierul mulțumiți, și ca fiecare piesă vestimentară să fie făcută așa cum și-au imaginat-o străbunii. Dacă vorbim despre piesele vestimentare ceremoniale maghiare, voi urma pe cât de îndeaproape se poate regulile privind confecționarea acestora. Sunt atent la precizie, la croială, la alegerea cordonului, precum și la redarea cât mai fidelă a specificității epocii. – mărturisește meșterul.

Telefon: 0040 752 112 126   /   0040 742 234 474 
E-mail:
davidalpar71@gmail.com

  • Atelierul de fierărie al lui Nagy György

În atelierul lui Nagy György din Tălișoara sunt confecționate numeroase creații din fier forjat care încântă ochii, precum porțile în mărime naturală, diferite obiecte ornamentale și multe lămpi elegante. Artizanul popular și-a însușit meșteșugul de la părinții săi, acordând o atenție specială utilizării elementelor ornamentale tradiționale. Lucrările sale pot fi vizionate în Tălișoara, în baza unei programări prealabile.

Telefon: 0040 727 859 559

  • Familia Sütő din Vârghiș, care se ocupă cu pictarea mobilei și cioplirea lemnului

Pictarea mobilei populare din Vârghiș este considerată a fi o tradiție reprezentativă, care a început să fie predată într-un cadru instituțional începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea, devenind mai târziu o moștenire care este acum identificată ca unul dintre simbolurile identității din Vârghiș – nu doar în comună, ci în întreaga lume. În prezent a 16-a generație duce mai departe meșteșugul familial moștenit de la străbunii lor. Pe moșia Sütő, în cadrul prezentării ținute de István și tatăl său, Gábor, puteți vedea o frumoasă cameră mobilată cu obiecte de mobilier și unelte de epocă, și puteți afla cum este realizată o piesă de mobilier popular, începând de la lucrările de tâmplărie până la decorare.

Telefon: 0040 732 115 387

4. CASTELE

  • Castelul Daniel din Vârghiș

Una dintre atracțiile și obiectivele care trebuie văzute din Vârghiș este impozantul castel Daniel, care a fost ridicat în diferite timpuri și în diferite stiluri. Este menționat pentru prima dată în documente oficiale în 1580, precum „Castelul Daniel din Vârghiș”. Până la mijlocul secolului al XX-lea castelul este proprietatea familiei Daniel; după etatizarea din 1949, și această clădire trece în proprietatea statului, iar familia este mutată într-o reședință forțată. Încercările grele din anii următori aduc clădirea într-o stare teribilă, care este restaurată, în cele din urmă, între 1980 și 1984. În prezent castelul este proprietatea instituției Esztergomi Önkormányzat (Administrația Locală din Esztergom), și poate fi vizitat zilnic, între orele 09:00-16:00.

Telefon: 0040 741 090 737 (Román Attila).

5. MUZEE

  • Muzeul Depresiunii Baraolt, Baraolt

Primul muzeu al regiunii Baraolt a fost înființat în 1979 de istoricul local Kászoni Gáspár (1896-1989), cu numele de Baróti Tájmúzeum (Muzeul Tradițional din Baraolt). Aici se găsește o senzație mondială, scheletul de mastodont găsit în vara anului 2008 în Racoșul de Sus. Aproape întregul schelet al elefantului preistoric, cu o vechime estimată de 3,5 – 4 milioane de ani, poate fi vizionat în prezent în muzeu, în poziția în care a fost găsit, culcat. Ca fapt divers interesant, până acum s-au găsit doar două-trei rămășițe scheletice din această specie, și niciun schelet atât de complet precum exemplarul din Baraolt.

Telefon: 0040 367 108 497